Pohjantähtirastit 2019

Pohjantähtirastit suunnistetaan 11.5.-12.5.2019 Oulun Isokankaalla.

Lauantaina kilpaillaan keskimatka ja sunnuntaina pitkämatka.


Matkat lähtöpaikoille (lisätty 5.5)

Matka lähtöpaikalle lauantaina 1,7 km ja sunnuntaina 1,6 km.


Ratamestarin mietteitä (lisätty 28.4)

Pohjantähtirastit pidetään 11.-12.5 Oulun Isokankaan maastossa, jossa oli tarkoitus kilpailla jo kaksi vuotta sitten. Tällöin vielä äitienpäivänä lumipeite hallitsi maastoa ja kilpailut jouduttiin perumaan. Nyt keväällä 2019 tilanne on onneksi toinen.

Kilpailumaasto muodostuu pääosin nopeasta mäntykankaasta, jolla myös näkyväisyys on erinomainen. Suunnistuksellisesti vaativimpia osuuksia ovat maaston tasaisimmat ja tyhjimmät alueet sekä pienipiirteisemmät dyyniharjualueet. Maasto edellyttää suoraviivaista ja vauhdikasta suunnistusta. Jo pienet sivuun ajautumiset suunnitellulta reitinvalinnalta on luettava virheiksi.

Maaston ominaispiirteistä johtuen karttaan on kuvattu myös matalia ja laakeita maastonmuotoja sekä pieniä alle metrin korkuisia kiviä, jotka kuitenkin erottuvat maastossa selkeästi. Kuvaustapa on tuttu Oulun seudulla aiemmin suunnistaneille.

Kilpailut käydään Pohjantähtirasteilta tutulla kaavalla. Lauantaina kilpaillaan keskimatkoilla ja sunnuntaina pitkillä matkoilla.

Lauantain keskimatkalla maali ei sijaitse kilpailukeskuksessa. Isokankaanjärven rannalle sijoitetun maalin myötä useampi sarja ehtii hyödyntää maaston parhaita osia myös lauantaina. Keskimatkan maasto on kauttaaltaan vauhdikasta ja miesten pääsarjassa voittajan kilometrivauhdin pitäisi painua hieman alle viiden minuutin.

Suurin osa sunnuntain pitkän matkan kilpailusta juostaan nopeassa kangasmaastossa, mutta kaikkien ratojen loppuosa suunnistetaan hieman kivikkoisemmassa ja peitteisemmässä maastonosassa. Pitkän matkan radoilla erityisesti pidemmät rastivälit kysyvät sekä taitoa kulkea oikeassa suunnassa että malttia varmistaa rastinotto selkeimpien maastonmuotojen tai muiden kohteiden kautta.

Tervetuloa Isokankaalle!

Jouni Mäkäräinen

Maastokuvaus

Pohjantähtirastit järjestetään tänä vuonna Oulun Sanginjoen Isokankaalla, jossa edellisen kerran on kilpailtu vuonna 2005. Kuten alueen nimikin kertoo, pääosa kilpailumaastosta on mäntyvaltaista kangasmaastoa. Kangasalueilla näkyväisyys on hyvä ja tasaisimmilla alueilla ei kartastakaan luettavaa polkujen ja yksittäisten kivien lisäksi juuri löydy. Suunnistajan onneksi muinainen merenranta muodosti kankaille 6000-8000 vuotta sitten myös dyyniytyneitä rantavalleja, jotka tarjoavat nyt yhdessä nopean maastopohjan kanssa maaston haastavimmat suunnistustehtävät. Vaikka radat pääosin sijoittuvat nopeaan kangasmaastoon, löytyy kummankin päivän ratojen loppuosalle peitteisempää kangasmaastoa ja myös hieman metsäistä suota.

Suunnistajaa Isokankaalla ilahduttaa myös metsäkuvioiden yhtenäisyys, eikä radoilla tarvitse juurikaan aukoilla tai taimikoissa juosta. Maaston paikalliset korkeuserot ovat oululaiseen tapaan varsin maltillisia, mutta silti kilpailualueen korkein kohta Takaharjun laki on noin 40 metriä Sanginjoen varressa sijaitsevaa kilpailukeskusta korkeammalla.

Pääosa kilpailualueesta on Sanginjoen ulkometsä- ja Isokankaan suojelualuetta. Alue on tärkeimpiä yhtenäisiä Oulun säilyneitä luonnonalueita ja suosittu retkeilykohde. Kilpailuviikonloppunakin kunnioitamme alueen luontoa ja muita virkistyskäyttäjiä, emmekä jätä maastoon vierailustamme ylimääräisiä roskia tai jälkiä.

Lisätietoja Isokankaan luonnonsuojelualueesta löytyy Oulun kaupungin internetsivuilta.

Alueen arvokkaaseen geologiaan voi tutustua täällä.

Kuvia Isokankaan maastosta.

Isokangas

Isokangas

Isokangas