Pohjantähtirastit 28.-29.5.2011

SK Pohjantähti järjestää kaksipäiväiset kansalliset suunnistuskilpailut Oulun Pikkaralassa 28.-29.5. Lauantaina kilpaillaan keskimatkoilla ja sunnuntaina on vuorossa pitkämatka.

SK Pohjantähti 15-vuotta suunnistusta pohjoisen taivaan alla, Tervetuloa!


Pohjantähtirastit lähestyy! 24.5

Pohjantähtirasteilla otetaan miehestä mittaa yhteislähdöllä

Tänä vuonna Pohjantähtirastit järjestetään Oulun Pikkaralassa. Kaksipäiväisissä kilpailuissa kisataan lauantaina keskimatkoilla ja sunnuntaina ovat vuorossa pitkätmatkat. Kilpailuihin on tulossa jälleen runsas osanotto, kumpanakin päivänä yli 300 kilpailijaa. Sunnuntaina lisäjännitystä kilpailuun tuo yhteislähtö. Lasten sarjoissa käytetään perinteistä väliaikalähtöä, mutta yli 14-vuotiaat kirmaavat joukolla yhtä aikaa maastoon.

Miesten sarjassa järjestävän seuran Jouni Kujala saa haastajakseen hiihtäjänäkin kunnostautuneen Ville-Petteri Saarelan. Naisten sarjassa Pohjantähden nuoret naiset Saana-Maria Rahko ja Elli Kosola kuuluvat ennakkosuosikkeihin.

Kilpailumaasto on pääosin nopeakulkuista kangasmaastoa, joten kilometrivauhdit nousevat korkeiksi. Tämä tuo haastetta rastinottoon, etenkin kun rasteja on paljon. Oulun alueen tasamaastoihin tottuneet voivat yllättyä korkeuseroista, joita alueelta löytyy.

Myös yleisö on tervetullutta seuraamaan rippikouluikään ehtineen SK Pohjantähden 15-vuotisjuhlakilpailua. Pikkaralaan on helppo tulla, rastilippuopasteet johdattavat Kainuuntien varresta perille kilpailukeskukseen. Perillä voi aistia suuren urheilujuhlan tuntua ja nauttia välillä kisaravintolan herkuista. Seuraavana tiistaina pääsee halutessaan kokeilemaan suunnistustaitojaan Oulurasteilla kisamaastossa.

Valma Karjalainen

Ratamestareiden terveiset 26.4

Tänä vuonna Pohjantähtirastit tarjoavat 15-vuotisjuhlakilpailun lisäksi erikoisuuksia maastossa ja radoilla.

Lauantain lyhyt keskimatkan revitys muistuttaa enemmän entisaikojen 25-minuuttista pikamatkaa kuin nykyistä 35 minuutin keskimatkaa. Olennaista on nopea päätöksenteko ja suunnistuksen sujuvuus. Pienetkin virheet saattavat kostautua.

Pitkällä matkalla säpinää tuo yhteislähtö. Reitinvalinnoilla voi tehdä eroja, ja takaa-ajavasta porukasta pääsee eroon viimeistään lopun tiukoissa nousuissa fyysisellä hajonnalla.

Kilpailumaasto on osin samantyyppistä kuin vuoden 2008 Pohjantähtirastit, jotka käytiin viereisessä maastossa. Luvassa on siis nopeaa kangasmaastoa, jossa juoksuvoima on valttia.

Pelkkää luukutusta ei kummankaan päivän kisa kuitenkaan ole. Varsinkin lauantain keskimatkalla paikalliset erikoisuudet, rehevöityneet soramontut, saattavat yllättää jos reisissä on liikaa happoja. Vanhemmat ja uudemmat soramontut tuovat jyrkkiä nousuja molempien päivien kisoihin. Muitakin korkeuskäyriä kartalla on.

Lapsille Pikkaralan maastot tarjoavat avuksi polkuja ja teitä. Ratamestarit lupaavat kuitenkin, että muutamia tarkkojakin rastipisteitä on ainakin 14-sarjoissa. Ikäsarjojen radat ovat takuulla haastavat tiheästä polkuverkostosta huolimatta.


Kuvia maastosta 22.4

Kangas

Nopeaa kangasmaastoa,

Monttu

rehevöityneitä soramonttuja,

Kivet

hyviä rastipisteitä,

Käyrä

muitakin korkeuskäyriä kuin soramontut