Pohjantähtirastit 2010

Pohjantähti-rasteille ennätysosanotto (25.5.2010)

Ensi viikonlopun Pohjantähti-rasteille on ilmoittautunut 430 kilpailijaa. Kaksipäiväiset kisat keräävät suunnistajia ympäri Suomea. Lauantaina kisataan sprintti ja sunnuntaina pitkämatka.

Naisten pääsarjaan on ilmoittautunut 19 naista. Pohjantähden omat huippunaiset *Heini Wennman*, *Laura Lakanen*, *Laura Hokka* ja *Marttiina Joensuu* ovat kaikki mukana *Sofia Haajasta* lukuun ottamatta. Sofia kisaa EM-kisoissa Bulgariassa samaan aikaan. Heini Wennman osoitti kovaa kuntoa SM-kisoissa edellisenä viikonloppuna sijoittumalla sprintissä viidenneksi ja erikoispitkillä kuudenneksi. Hiihtosuunnistuksessakin mainetta sivakoinut Marttiina Joensuu oli SM-sprintissa hienosti kahdeksas. Mielenkiintoista on nähdä myös pohjoisen kisoissa hyvin pärjänneen Nuijamiesten *Maria Laitisen* vauhti Pohjantähden naisten kanssa kisatessa.

Miesten pääsarjassa kilpailee 50 suunnistajaa. Vaajakosken Terän *Pasi Ikonen* saa haastajakseen lohjalaisen Deltan *Oskari Liukkosen* ja *Matti Kivelän*. Pohjantähden miehiä on mukana toista kymmentä. Ikaalisten *Iivo Kotamäki* voidaan myös lukea ennakkosuosikkeihin.

Kisojen osallistujamäärää tulee kasvattamaan myös kuntosuunnistus, jota tarjotaan sunnuntaina. Kuntosuunnistukseen ei tarvita ennakkoilmoittautumista, vaan kartan voi lunastaa paikan päällä infosta. Lauantaina suunnistuksen sinettiseura hemmottelee lapsiperheitä Hippo-suunnistuksella, jolloin perheen pienimmätkin pääsevät kokemaan rastien löytämisen riemua.

Valma KarjalainenPohjantähti-rasteilla sähäkkää sprinttiä ja pitkämatka (19.5.2010)

SK Pohjantähti järjestää kaksipäiväiset suunnistuskilpailut Oulun Sanginsuussa 29.-30.5.. Lauantaina kilpaillaan sprinttimatkoilla ja sunnuntaina on vuorossa pitkämatka.

Kilpailukeskuksena toimii Oamk:in Luonnonvara-alan oppilaitos, entisenä Vallinkorvan metsäkoulunakin tunnettu. Kisan infrastruktuuri on ollut näin ollen pitkälle valmiina, toisin kuin monissa suunnistuskisoissa. Kilpailijoille on tarjolla sisäpukeutumistiloja ja hyvät peseytymistilat. Kahvio ja lapsia palveleva muksulakin saadaan sisätiloihin.

Maasto on pääosin nopeakulkuista kangasmaastoa. Harvat suot hidastavat etenemistä jonkin verran. Lauantaina on luvassa vauhdikas sprintti. ”Nopeatempoinen kisa ratkaistaan juoksuvauhdilla ja tarkalla rastinotolla”, povaa pääratamestari Petri Karjalainen. Sprintille tyypilliseen tapaan rasteja on paljon. Reitin varrelle mahtuu asfalttia, suota, metsää ja polkuja.

Sunnuntaina otetaan miehestä mittaa, kun matkat pitenevät. Sunnuntaille ratamestari on laatinut myös pitkiä rastivälejä, joissa reitinvalinnat ratkaisevat. Kilpailun palkinnot jaetaan yhteistuloksen perusteella, joten molemmat kilpailumuodot pitää hallita, jos mielii palkintopallille.

Kansallisille Pohjantähti-rasteille odotetaan 300 kilpailijaa. Kilpailuissa on sarjoja kaikenikäisille: nuorimpien sarja on alle 8-vuotiaiden rastireitti (RR) ja vanhimmat osallistujat kolkuttelevat 80-vuoden ikäpyykkiä. Kisa kuuluu yhtenä aluekilpailuna nuorten Kultainen kompassi-cupiin, joka on uusi erityisesti 13-14-vuotiaille suunnattu tapahtuma. Yleisöllä on kilpailukeskukseen vapaa pääsy.

Suunnistusviikonlopun monipuolisuudesta kertoo se, että perheet ja kuntosuunnistajat on myös huomioitu. Lauantaina koko perheelle tarjotaan mahdollisuutta lähteä kisamaastoon Hippo-Cupissa, joka alkaa klo 14. Kuntosuunnistajat on huomioitu järjestämällä heille kuntosuunnistus sunnuntaina klo 11 jälkeen. Seuraavana tiistaina 1.6. samassa maastossa järjestetään kuntoilijoille vielä Oulu-rastit.

Valma KarjalainenHelatorstain helteissä maasto näyttää tältä. Lumet ovat sulaneet.

Maasto

Maalialue odottaa kutsuvasti kilpailijoita.

Maasto